Schagen aan Zee
Schagen aan Zee Schagen aan Zee

Schagen aan Zee
Marktstad Schagen trekt veel bezoekers, maar ook de badplaatsen Groote Keeten, Callantsoog en Sint Maartenszee zijn niet te missen. Hier is volop natuur, rust, ruimte en… je hoeft er nooit handdoek-aan-handdoek te liggen. Wat ook prettig is, je kunt vrijwel overal gratis parkeren! In het gebied tussen Schagen en de kust vind je in het voorjaar de prachtig bloeiende bollenvelden.

Callantsoog
Vlakbij Schagen, gelegen aan de Hollandse Kustroute, ligt Callantsoog. Een van de oudste en mooiste badplaatsen van Nederland. Eenmaal de hoge duinen van het dorp gepasseerd, strekt het brede zandstrand zich als een eindeloze vlakte voor je uit. Voor een lunch bezoek je een van de vele strandpaviljoens of je loopt gemakkelijk even het dorp in. Net onder Callantsoog ligt natuurreservaat Het Zwanenwater, waar zich een unieke flora en fauna schuilhoudt.

Petten
Zoek je rust en authenticiteit? Dan is Petten de juiste bestemming. Achter de brede rug van de Hondsbossche Zeewering ligt dit kleine dorp. Petten ligt direct aan het duingebied, omringd door bossen, met daarin diep verscholen een sprookjesachtig klein meer. Bij bezoekerscentrum Zand tegen Zee zie je hoe de kust tussen Camperduin en Petten de afgelopen jaren is versterkt met vijfendertig miljoen kuub zand.

De piramide van Petten
Beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten. Vanaf de top zie je het echte Holland in een notendop: strand, duinen, het Noordhollandsch kanaal, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden.

Sint Maartenszee
Aan de voet van de duinen ligt Sint Maartenszee, met zijn brede zandstranden. Om de hoek ligt natuurreservaat Het Wildrijk verborgen. In het voorjaar bloeien hier duizenden wilde hyacinten. In de zomer vind je er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden. Het Wildrijk wordt voorzien van schoon, zuiver water uit de duinen via een ingenieus systeem (duinrellen) waarmee geen schadelijke landbouwstoffen bij het water kunnen komen.

Stolpenroute Schagen - Het lege land
Voor wie van fietsen houdt is de Stolpenroute een ‘must see, must do’. De fietsroute langs stolpboerderijen overbrugt de afstand tussen Schagen en het kustgebied achter de duinen. Met langs de route twee museumboerderijen: de rijke stolp Vreeburg met woonhuis aan de Loet in Schagen en de kleine eenvoudige duinboerderij Tante Jaantje in Callantsoog. In de omgeving van Schagen liggen de boerderijen vanwege de vele overstromingen in het verleden noodgedwongen op terpen. Een aantal terpen werd in de loop der tijd met elkaar verbonden. Zo ontstond de Westfriese Zeedijk. Een prachtige rit door het weidse polderlandschap met je (elektrische) fiets. In het voorjaar vind je hier de prachtig bloeiende bollenvelden. www.routeyou.com (routenr. 78703).