Uitgeest
Uitgeest Uitgeest

Historisch en sportief
Uitgeest kent een rijke geschiedenis. Al rond 450 v.Chr. woonden er mensen in Uitgeest en in het einde van de elfde eeuw wordt Uitgeest voor het eerst genoemd in een inventarislijst van de abdij van Egmond. Uitgeest ligt op een oude strandwal van het Oer-IJ en daarom kreeg de kern van het dorp een uitgerekte vorm. Dit deel van het dorp bevat nog veel historische kenmerken. 

Recreatie en toerisme
Uitgeest ligt nabij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en heeft watersporters, dagrecreanten en natuurliefhebbers veel te bieden. Zowel langs de oevers van het meer, op de fiets- en wandelroutes door de polders, als in het authentieke dorpscentrum of op een van de gezellige terrassen van restaurant of café.

Forten
Binnen de gemeente bevinden zich twee forten: Fort aan den Ham en Fort aan de Krommeniedijk (Fort K'IJK). Beide forten liggen binnen de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie, gelegen op tien tot vijftien kilometer rond het centrum van Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. De Stelling van Amsterdam staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.