Alkmaar
Alkmaar Alkmaar

Alkmaar is meer dan kaas...
Een bezoek aan 'Alkmaar' bied je vele mogelijkheden. Niet alleen de Kaasmarkt, hofjes en winkels zijn een bezoek waard, Graft-De Rijp, de Eilandspolder of de Schermer, met haar zes kernen verspreid in het Land van Leeghwater (een fraaie droogmakerij uit de 17e eeuw) laten je verrassen.

Een dagje Alkmaar
Op slechts een kwartier van het Noordzeestrand ligt deze gezellige stad. Hier dwaal je langs de monumenten, grachten, winkels, musea en terrassen en geniet je van de schoonheid van het oude centrum. Een leuke manier om de binnenstad te ontdekken is aan boord van de rondvaartboot of huur zelf een bootje.

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar heeft het DNA van de stad Alkmaar samengebracht in een interessante expositie waarin je een indruk krijgt van de rijke en interessante cultuur van de stad. Een perfecte start voor een dagje Alkmaar!

Eilandspolder
Ontdek het natuurgebied de Eilandspolder al wandelend, fietsend, skeelerend, varend, of - in de winter - schaatsend. Er zijn diverse routes uitgezet die je langs de mooiste plekjes voeren.

De Rijp
Bij een bezoek aan het schilderachtige De Rijp waan je je in vroeger tijden. Omringd door fraai gerestaureerde huizen uit de zeventiende eeuw heb je het gevoel dat je zo Jan Adriaanszn. Leeghwater tegenkomt. Hij zal je zeker vertellen dat (in de 17de eeuw) De Rijp 'Het beste dorp van Holland' is. Vind jij dat ook?

Gemeente Alkmaar
De gemeente Alkmaar is in 2015 gefuseerd met de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp. De plaatsen die sindsdien onder de gemeente Alkmaar vallen zijn: Driehuizen, Graft, Grootschermer, Koedijk (deels), Markenbinnen, Noordeinde, Oost-Graftdijk, Oterleek, Oudorp, De Rijp, Schermerhorn, Starnmeer, Stompetoren, Ursem, West-Graftdijk en Zuidschermer.