Heiloo
Heiloo Heiloo

Ontstaan rond 700
Het dorp Heiloo ontstond rond het jaar 700 rond een klein kerkje, de voorganger van de Witte Kerk. Uit de begintijd dateren ook de twee beroemde waterputten waar omheen de twee kernen van Heiloo zijn ontstaan; de Willibrordusput bij de Witte Kerk en de Runxput op het terrein van Onze Lieve Vrouw ter Nood. 

Heiloo is ontstaan op een langgerekte zandrug, die circa 2.000 jaar voor de jaartelling parallel aan de kustlijn is gevormd. De zandrug werd opgeworpen door de zee, daarom noemen we dit ook wel een strandwal. Rondom deze zandrug lag een laag en moerassig gebied. Deze werden ontgonnen en langzaamaan kwamen de adellijke geslachten zich hier vestigen (Ter Coulster, Ypenstein en later Nijenburg) en ontstond er een uitgesproken agrarische gemeenschap. 

Groen karakter
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog is Heiloo uitgegroeid als forenzenplaats. Bij de stedenbouwkundige aanleg van Heiloo is altijd rekening gehouden met het landelijke en groene karakter, vandaar de ruime opzet met groene bermen, die de overgang tussen openbaar en privégebied verzachten en het woonplezier verhogen.

Plezierig dorp
Vooral jonge gezinnen uit de Randstad vinden Heiloo een plezierig dorp om te wonen. De nieuwbouw in Varne Buiten (oude campingterreinen), Zuiderloo en Zandzoom voorzien in deze behoefte. Niet alleen strategisch gezien is Heiloo een ideale woonplaats, er is ook veel te doen. Denk hierbij aan leuke evenementen als Culinair Heiloo, Willibrordus Draait Door, de Kunstparade, zwembad ‘t Baafje, kanoroutes bij het Maalwater en nog veel meer.

Twee centra
Bij de historische kernen rond het Witte Kerkje en het NS station vind je respectievelijk winkelhof 't Loo en het Stadsplein met een grote diversiteit aan winkels en restaurants.

De bewoners
Meer en meer ontpopt Heiloo zich als een dorp waar veel activiteiten plaatsvinden, sport, muziek, theater, kunst, grote en kleine evenementen. De bewoners zijn actief en initiatiefrijk als het om het organiseren van activiteiten betreft. Hierdoor krijgt Heiloo steeds meer een toeristische functie waardoor het voor zowel bewoners als bezoekers goed toeven is. Hier heb je alles bij de hand: rust, groen, bos, fietspaden, een interessante geschiedenis, winkels, restaurants, goed wegennet, NS station en op een steenworp afstand duinen, strand en zee.