Mooi-Kennemerland
Mooi-Kennemerland Mooi-Kennemerland

Gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Heemskerk
Het gebied waar wij veel op stap gaan is onderverdeeld in Noord- en Midden-Kennemerland. Wij noemen het Mooi-Kennemerland! Hierin liggen de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Heemskerk. Naast Heemskerk, Uitgeest en Heiloo heb je in Bergen de dorpen: Bergen, Bergen aan Zee, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Schoorl, Groet, Hargen aan Zee en Camperduin. En Castricum bestaat uit: Castricum, Castricum aan Zee, Bakkum, (eiland) De Woude, Akersloot en Limmen. 

Veelzijdig
Deze omgeving biedt veel afwisseling in haar natuur en de activiteiten die er worden georganiseerd. We hebben de (zoute) zee aan de ene kant en het (zoete) meer aan de andere kant. We noemen het daarom soms wel 'Het land van zout naar zoet'.

Zee
De Noordzee is het natuurlijk leefgebied van circa 200 vissoorten zoals schelvis, schol, tong, haring, makreel en kabeljauw. Het water wordt in de zomer zo'n 18 graden en je kunt er dan lekker zwemmen (winterdag is dat ook toevertrouwd aan de 'diehards' die een plonsje wagen). Bovendien kun je met een bootje heerlijk genieten van de zee.

Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer biedt een scala aan watersportmogelijkheden, agrarische bedrijvigheid en cultureel erfgoed zoals forten en molens. De wandel- en fietsroutes leiden je over slingerende dijken en langs polders, waar je zomers geniet van de vergezichten.

Kastelen
Heemskerk is van oudsher een uitvalsbasis voor de adel van Holland. In de directe omgeving zijn dan ook veel kastelen en andere historische monumenten te vinden.

Strand
Het zandstrand heeft diverse breedtes en geeft kilometerslang wandel-, hardloop- en/of fietsplezier (als je een streep trekt van Wijk aan Zee tot Camperduin dan is die ongeveer 30 km). In de zomer is het op het strand natuurlijk ook goed toeven in een strandstoel of lekker op je handdoek in het zachte zand.

Duinen
Het uitgestrekte en afwisselende duingebied heeft twee beheerders met ieder hun eigen spelregels. Van Heemskerk t/m Bergen aan Zee is PWN beheerder van het Noordhollands Duinreservaat (hier heb je een duinkaart nodig). De duinen van Schoorl t/m Camperduin (en verder) valt onder het beheer van Staatsbosbeheer en is Nederlands breedste en hoogste duingebied waar je urenlang kunt genieten van de duinen en het bos.