SBB - Buitendagen Schoorlse Duinen

Doe mee op de Buitendagen in de Schoorlse Duinen en ontdek alles over de natuur in elk seizoen. Elke derde zondag van de maand met elke keer een ander thema.

Duik in de groene wereld in en om het buitencentrum. Samen met een Schoorlse Duinen gids onderneem je een buitenactiviteit. Beleef samen de natuur en speur naar planten en dieren in het duin. Tijdens deze educatieve en actieve ochtend of middag ontdekken kinderen met hun ouders de natuur.

Superleuk! Dit is het programma van 2024

18 februari - CSI Schoorlse Duinen
Ontdek je speurderstalent bij Buitencentrum Schoorlse Duinen! Ontdek welke dieren welke sporen achter laten. Ook al zie je de dieren misschien niet, aan hun sporen weet je dat ze in de duinen leven. Versier je wandelstok en ga buiten op zoek naar dierensporen en maak een afdruk van een spoor in gips. Sluit de dag af met iets lekkers.

17 maart - Vier de lente

De lente staat voor de deur. Al snel denk je aan mooi weer en groen blaadjes. Toch kan het ook nog heel koud zijn en soms zelfs wel sneeuwen. Ga met de Schoorlse Duinengidsen op ontdekkingstocht naar de natuurschatten en de kleuren in de natuur. Met verschillende doe opdrachten kijk je hier anders naar. In het Natuur & Kunstmuseum van de Schoorlse Duinen maak je zelf een kunstwerk met natuurlijke materialen of een schatkist om je schatten te verzamelen. Sluit de dag af met iets lekkers.

21 april - Rode bosmieren

In de Schoorlse Duinen leven heel veel rode bosmieren. Ze maken prachtige grote mierenhopen. Elk uur is er een korte mierenexpeditie langs mierenhopen. In het buitencentrum is ook een expositie over rode bosmieren te zien. Ontdek hoe sterk een mier is. Je mag zelf een mier knutselen en je sluit de dag af met iets lekkers.

19 mei - Overleven

Hoe overleef jij een dag in de natuur? Wat kan je eten? Met een Schoorlse Duinengids ga je op ontdektocht naar eetbare planten in de duinen. Maak je eigen pesto en proost met een kopje dennennaalden thee, van gefilterd duinwater, op de Schoorlse Duinen. Knutsel zelf een pijl en boog. De dag sluit je af met het bakken van een (brandnetel) pannenkoek boven het vuur.

16 juni - Dino’s in de duinen

Ontdek welke dieren in de Schoorlse Duinen leven die ook al in de tijd van de dinosaurussen leefden. Zoek samen met de gids naar zandhagedissen, mieren en de pissebedden. Knutsel je eigen dino en sluit de dag af met iets lekkers.

21 juli - Kleine beestjes safari

Maak kennis met de waterdieren in het poeltje achter het buitencentrum. Met een schepnetje, loeppotje en zoekkaarten neem je een kijkje in de waterwereld. De tweede post laat je kennis maken met insecten en bodemdiertjes. Knutsel zelf een insectenhotel en maak de dag compleet met iets lekkers.

18 augustus - Bijen

De imkers staan met hun honingbijen in het buitencentrum. Vind jij de koningin? En hoe smaakt de honing? De imkers vertellen je over de wereld van de honingbij. Op het heideveld achter het buitencentrum ontdek je welke solitaire bijen er zijn. Met een gids ga je ze zoeken en bekijk je de verschillen. Je maakt een zadenbom en sluit de Buitendag af met iets lekkers.

15 september - Spinnen

Ga met de gids op spinnensafari. Kijk hoe de spinnen een web maken en welke soorten er allemaal zijn. Maak een spinnenpuzzel, knutsel een spin en maak boven een vuurtje iets lekkers te eten.

20 oktober - Paddenstoelen

Ontdek met een Schoorlse Duinengids hoe paddenstoelen groeien, hoe je ze herkent en welke verschillen er zijn. Met een paddenstoelenpaspoort weet je welke paddenstoelen je hebt gezien. Maak een herfstkijkdoos en maak iets lekkers om de dag af te sluiten.

17 november - Hulpboswachter

Voor iedereen die altijd al boswachter wil worden! Ga op pad met de Schoorlse Duinengids en ontdek de wereld van een boom. Meet op hoe hoog en dik de boom is en maak een bomenpaspoort van jouw boom. Zaag een boomschijf en stempel een logo op de schijf. Maak iets lekker boven het vuur.

15 december - Mossen en korstmossen

De winter is het groeiseizoen van de mossen. Deze kleuren het duin nu prachtig groen. Ontdek op de mossentafel hoeveel variatie er is in mossen en korstmossen. Maak een korte wandeling langs de mossen en korstmossen in het duin. December is ook een feestmaand. Maak met een dennenappel een versiering voor in de kerstboom. En help de vogels in de winter aan een feestmaaltijd. Maak een dennenappel met zaden die je thuis op kan hangen in de tuin. Maak tot slot boven het vuurtje iets lekkers om op te eten.

SBB - Buitendagen Schoorlse Duinen

Datum
zondag 19 mei 2024
zondag 16 juni 2024
zondag 21 juli 2024
(elke derde zondag van de maand)
Tijden

11.00 - 14.00 uur

Deelname

€ 5,- p/p

Leeftijd 4 t/m 10 jaar

Reserveren verplicht.

Extra informatie

Inclusief koffie/thee of limonade.

Activiteit duurt maximaal 1,5 uur.

Toegankelijk voor mindervaliden, wel graag in overleg.

Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Betaald parkeren tussen 10.00 - 19.00 uur.