Toverlantaarn museum
Toverlantaarn museum Toverlantaarn museum Toverlantaarn museum Toverlantaarn museum

Het Toverlantaarn Museum Heiloo heeft een unieke collectie van meer dan 400 toverlantaarns en daarbij behorende lichtbronnen.

Lantaarns
Kleine toverlantaarns voor huiskamergebruik en grote voor gebruik op kermissen en universiteiten. De lantaarns zijn gemaakt in de periode van 1720 tot 1920.

Plaatjes
Het museum heeft ook een enorme collectie toverlantaarnplaatjes. Daarbij moet je denken aan veel soorten en maten glazen plaatjes o.a. waarop met de hand afbeeldingen werden geschilderd en zelfs sommige waar beweging in zit.

Nederlandse uitvinder
De toverlantaarn is een uitvinding uit de 17e eeuw van de Nederlander Christiaan Huygens. Het is de voorloper van de film, diaprojector, televisie, computer, beamer en daarmee dus ook van alle moderne media die we vandaag de dag gebruiken.

Bioscoop
De toverlantaarn is de bioscoop van vroeger. Langgeleden trok de Luikerwaal 'lantaarnist' van kermis naar kermis en van herberg naar herberg om voorstellingen te geven in het magische licht van de toverlantaarn.

Zelf ervaren?
Deze unieke ervaring word je aangeboden in het Toverlantaarn Museum Heiloo. Breng ook eens een bezoek aan de magische wereld van de toverlantaarn. Leuk voor jong en oud!

Groepen
Groepen zijn welkom! Het minimale aantal personen is 8. Het programma bestaat uit een rondleiding en een voorstelling, waarbij een originele toverlantaarn uit 1880 en authentieke toverlantaarnplaten worden gebruikt.

Ook is het museum open voor scholen en kinderfeestjes. Het programma bestaat dan uit drie onderdelen:

  1. Een rondleiding
  2. Een speurtocht door het museum
  3. Het maken van een eigen toverlantaarnplaat, waarbij je zelf een verhaal bedenkt. Dit verhaal vertel je vervolgens, als jouw plaat wordt getoond met een originele toverlantaarn.

Het aanmelden van een groep kan via dit email-adres

Toverlantaarn museum

Landgoed Willibrordus

Willibrordus Business Centrum
Ruimte: -1.32 en -1.33
Kennemerstraatweg 464
Heiloo

(06) 40 71 09 12

www.museumkwartierheiloo.nl
Datum
zaterdag 9 maart 2024
zaterdag 16 maart 2024
zaterdag 23 maart 2024
(elke zaterdag)
Tijden

Zaterdag
13.00 - 17.00 uur

Entree

€ 5,- p/p (pin en contante betaling)

Extra informatie

Groepen kunnen, indien van tevoren afgesproken, het museum op andere dagen bezoeken. Neem hiervoor contact op met (06) 40 71 09 12.