Ontdek de historie van Dijk en Waard
Ontdek de historie van Dijk en Waard Ontdek de historie van Dijk en Waard

Dijk en Waard heeft een rijke historie. Erfgoed laat zien waar je vandaan komt en wie je bent. Wil je meer weten? Bezoek dan de diverse erfgoedlocaties, musea, kerken en meer die je een beeld geven over de ontstaansgeschiedenis van de omgeving. Dit zijn zeker geen saaie of stoffige musea, laat je maar verrassen door deze pareltjes.

1. Museum BroekerVeiling
In Broek op Langedijk vind je de oudste groentedoorvaarveiling ter wereld. Hier is het veilen bij afslag in 1887 ontstaan. Duik in de geschiedenis en ervaar zelf in het binnen- en buitenmuseum hoe een groenteveiling ruim een eeuw geleden verliep.
Veil zelf groente, maak een rondvaart en laat je over het museumterrein begeleiden door Tuinder Arie via de audiotour. In de zomervakantie zijn er veel extra activiteiten.

2. Vaders Museale Schuitenhelling, Broek op Langedijk
De museale schuitenhelling is representatief voor de talrijke scheepswerfjes die tot de jaren zeventig van de vorige eeuw beeldbepalend waren in het Rijk der Duizend Eilanden. Het museum ligt in het laatste ongerepte deel van dit gebied: in het Oosterdel, aan de haven van Broek op Langedijk, naast de sluis.

3. Het Oude Gemaal / Poldermuseum, Heerhugowaard
Het voormalige stoomgemaal is gebouwd in 1877 en heeft dienst gedaan tot 1994. Sinds 1979 is Het Oude Gemaal of Poldermuseum hier gevestigd en hier ontdek je hoe Noord-Holland en Heerhugowaard zijn ontstaan. Altijd al eens willen weten hoe het water uit de polder wordt gemalen? De imposante centrifugaalpompen maken duidelijk dat droge voeten houden niet vanzelf ging én elke dag doorgaat. Een interessante en interactieve film geeft antwoord op je vragen over wanneer het meer De Waert is drooggemalen en wat de gevolgen hiervan zijn. In de museumzaal onderzoek je op eigen gelegenheid de historie of vraag naar een rondleiding.

4. Praalgraf van Brederode bij het kerkje van Veenhuizen
In Veenhuizen, een buurtschap in Dijk en Waard, bevindt zich het praalgraf van Reinout van Brederode (1565/67-1633). Hij was een man van statuur: meer dan twintig jaar was hij voorzitter van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Het hoogste rechtscollege van het land, nu de Raad van State. Het praalgraf is de enige humanistische graftombe in Nederland uit de eerste helft van de zeventiende eeuw.

5. Het Regthuys, Oudkarspel
Bezoek dit rijksmonument uit 1808, een van de oudste en mooiste gebouwen binnen de gemeente Dijk en Waard en krijg een kijkje in de geschiedenis, die zelfs tot ver voor dit jaartal teruggaat. Een belangrijk deel van het pand is ingericht als museum door de Stichting Langedijker Verleden.

6. Heilig Hart van Jezus kerk, Heerhugowaard
Diese dreischiffige Basilika im neoromanischen Stil mit einem Glockenturm mit Kuppeldach neben dem Eingang wurde 1910 nach einem Entwurf des Architekten C.P.W. Dessing aus Gouda erbaut. Im Inneren ist die Kirche mit einem hölzernen Tonnengewölbe bedeckt. Die Kirche stand früher einsam inmitten der Wiesen, aber bald kamen Häuser, Geschäfte und ein Café hinzu. So entstand das Herz des heutigen Dorfes. Nach dem Krieg wurde das Innere der Kirche verändert. Die Marienkapelle wurde 1953 hinzugefügt und der Innenraum wurde 1968 verkleinert. Hinter der Kirche verläuft der Camino-Weg mit einem riesigen Wandgemälde mit Elementen, die auf den berühmten Pilgerweg nach Santiago de Compostela verweisen.