Kranenburgh - Lucht van de Bergense School

Vanaf donderdag 19 november weer open!

Al in de jaren 1920 kwamen kunstenaars naar Bergen voor het groen, de zee en... frisse lucht!

Museum kranenburgh laat je deze zomer en dit najaar helemaal op adem komen met een spannende presentatie van schilderijen uit de eigen collectie. Deze selectie werken viert het fenomeen lucht, tevens het centrale thema in de tentoonstelling Lucht verderop in het museum.

Gestel
Het bekendste werk in de collectie van Museum Kranenburgh heeft lucht als onderwerp: Herfst (1909) van Leo Gestel. Een klein schilderij, maar groots als schilderkundig experiment. Een dreigende Hollandse wolkenlucht overspant een nietig landschap en neemt vrijwel het hele doek in beslag. Gestel schilderde de ervaring van het buiten zijn, overgeleverd aan de elementen.

Bergen
Kunstenaars die zich begin vorige eeuw vestigden in Bergen werden aangetrokken door het natuurschoon, het licht van zee, de frisse (zee)lucht. Het plezier van het buiten zijn en buiten werken 'naar de natuur' kon hier volop worden genoten en menigeen ging, eenmaal in Bergen, niet meer terug naar Amsterdam of elders.

Hoewel discussies over klimaat en milieu destijds amper speelden, was er grote aandacht en waardering voor de schoonheid van de natuur en de kracht van de elementen. En Bergen behield deze aantrekkingskracht, ook na de periode van de Bergense School. Zo betrok schilder Edgar Fernhout na het overlijden van zijn moeder Charley Toorop haar Bergense atelierwoning De Vlerken en begon de schoonheid van lucht en licht in en rond Bergen te vangen in zijn abstracte doeken.

In deze presentatie krijgt lucht gestalte in een dreigende hemel boven de polder, in een zinderend-zomers landschap of in de kleur van vrieskou.

Kranenburgh - Lucht van de Bergense School

Hoflaan 26
Bergen

(072) 589 89 27

info@kranenburgh.nl
www.kranenburgh.nl
Datum
Zondag 29 november 2020
(t/m 29 november 2020)
Tijden

Diverse. Bekijk hiervoor de openingstijden op de website.

Tijdens de laatste week 'Lucht van de Bergense School' t/m zondag 29 november extra lange openingstijden.

Entree

Klik voor de toegangsprijzen voor volwassenen, kinderen, studentenpas, CJP, Museumkaart, ICOM, Rembrandtpas en Vrienden Kranenburgh

Reserveren verplicht!

Koop online je ticket en reserveer je tijdslot. Kijk, in deze coronatijd, voor de specifieke details altijd eerst op de eigen website van het museum.