Verlos de Zee

Gemeente Bergen heeft een prachtig strand met een lengte van 24 kilometer. Van uitgestrekt en ruig in Camperduin tot gezellig en levendig in Egmond aan Zee. Jong en oud geniet van deze mooie stranden. Daar zijn we trots op en dat willen we graag zo houden. Help je ons mee om het strand zo mooi en schoon mogelijk te houden? Afval kan je kwijt in een van de 800 blauwe containers. Gooi je je afval daarin weg, dan komt het niet in de natuur! Daarnaast zijn er veel meer leuke, sportieve en zelfs kunstzinnige manieren om mee te helpen. We noemen er drie.

1.Vrijwilligers voor schoonmaakactie strand
In augustus ruimt Stichting De Noordzee samen met zoveel mogelijk vrijwilligers afval op van de Nederlandse stranden. Zo draag je bij aan een schone en gezonde Noordzee. Er zijn ook etappes aan onze kust. Kijk voor meer informatie bij DOEN.

Boskalis Beach Cleanup Tour
Jaarlijks organiseert Stichting De Noordzee deze Boskalis Beach Cleanup Tour. In 15 dagen zijn er 31 etappes en zo gaan ze met alle enthousiaste vrijwilligers de hele Noordzeekust af. Elk stukje afval dat je opraapt komt nooit meer in de natuur terecht! Bovendien onderzoekt Stichting De Noordzee waar strandafval vandaan komt, om samen met het bedrijfsleven en de overheid gericht aan oplossingen te werken: van een verbod op ballonoplatingen tot uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes.

2. Gejut
Marianne en Berry Holtslag zijn de eigenaren van ‘Gejut’; het kleinste en ook zoutste winkeltje van Egmond aan zee. Zes jaar geleden openden zij de deuren van een winkel/annex atelier die letterlijk uitpuilt van ‘gejutte schatten’. Plastic, doppen, hout, handschoenen, slippers, speelgoed; alles dat wordt achtergelaten op het strand en wat aanspoelt ligt op kleur gesorteerd in viskratten.

Het duo maakt van aangespoelde restmaterialen verrassende schilderijen, 3-D kunstwerken, meubels en andere ku(n)stige voorwerpen. De winkel hangt vol met vogels, vissen en zeebewoners met soms opvallende namen. Inmiddels is het kleine winkeltje uitgebreid met een heus educatief centrum ‘Terug naar de Kust’. In het voormalig postkantoor wordt aan schoolklassen les gegeven over de plastic soep en leren kinderen o.a. zelf te ervaren hoe het is om te jutten, kan als een echte strandjutter het strand afstruinen en daarna met de verzamelde materialen bij Gejut een fraai kunstwerk maken. Jutterskriebels gekregen? Breng een bezoek aan Gejut, Ankerstraat 13, Egmond aan Zee of ga naar site en bekijk de mogelijkheden. Leuk voor groot en klein! www.gejut.nl

3. Gooi afval in de meeuw, krab of Vis
Sinds vorig jaar staan er op de stranden van Bergen en Castricum drie kunstzinnige jutbakken die laten zien hoe groot het afvalprobleem op de Nederlandse stranden is én een oplossing bieden. 

Ku(n)stwerken
De drie unieke jutbakken verbeelden het motto ‘Doe mee, verlos de zee’, het initiatief van Matthijs Lievaart dat oproept strandafval op te rapen en achter te laten in jutbakken, die op steeds meer plekken in het land verschijnen. De twee-en-een-halve meter lange bakken zijn te herkennen aan de prachtige kunstwerken gemaakt van afval in de vorm van een meeuw, krab of vis.
Ze zijn gemaakt door de ku(n)stenaars Marianne Houthuijse en Berry Holtslag (Gejut). Gooi jij er ook je afval in? 

Zeven kilo afval per 100 meter strand
Stichting De Noordzee doet al veertien jaar elk kwartaal op vier kustlocaties onderzoek naar strandafval. Daaruit blijkt dat er per 100 meter gemiddeld 370 afvalitems op het strand liggen: een volle vuilniszak van gemiddeld zo’n 7 kilo.

Doe jij ook mee om het strand schoon te houden? Doe mee en verlos de zee!