Hollandse zomerkoninkjes

We gaan zelf aardbeienjam maken! Wist je dat er wereldwijd wel duizenden aardbeienrassen zijn? Maar hoe herken je nou een Hollandse aardbei? Het kroontje verraadt de herkomst van de aardbei. Aardbeien met een flinke groene pluim komen uit het buitenland, degene met een puntig, groen kroontje is een Hollandse aardbei.

Van bloem tot aardbei
De stekjes die gaan groeien dragen na een paar weken bloemen. Dan is er werk aan de winkel voor de bijen en hommels. Zij zorgen voor de bestuiving van de bloemen en zo wordt elke bloem één aardbei. Wist je dat aardbeien het enige fruit is met zaad aan de buitenkant; gemiddeld zo'n 200 zaadjes.

De grootste aardbei
De grootste aardbei woog wel 231 gram en werd in 1983 in Kent, Groot Brittannië, gekweekt. Dat moet wel een joekel van een aardbei zijn geweest, want gemiddeld weegt een aardbei 12,5 gram.

Zelf aardbeienjam maken
Koop 1 kilo aardbeien, 900 gram suiker en 1 citroen. Verder nog nodig: keukenthermometer, 2 weckpotten (à 500 ml), sticker of kaartje.

• Veeg de aardbeien schoon met vochtig keukenpapier; was ze niet, dan
wordt de jam waterig
• Draai de kroontjes eraf en verwijder met een scherp mesje de harde kern
• Doe de aardbeien in een kom en bestrooi met de suiker
• Dek af en laat 1 nacht staan, buiten de koelkast (het natuurlijke bindmiddel komt dan vrij)
• Schep het aardbeienmengsel en het sap van de citroen in een pan met dikke bodem
• Breng aan de kook en laat op laag vuur 25-30 min. al roerend koken tot de jam 105°C is
• Laat 10 min. afkoelen
• Vul de potten tot de rand, sluit direct af en laat omgekeerd afkoelen (zodat de pot vacuüm trekt en er geen bacteriën bij komen)
• Zet op elke pot maand en jaartal
• Bewaren kan 3 maanden op een koele, donkere plek; na openen 1 maand houdbaar in de koelkast