5 mooiste fietsroutes in Dijk en Waard
De wind in je haren en je voeten op de pedalen, wij zijn dol op fietsen! In gemeente Dijk en Waard heb je prachtige fietsroutes dwars de polders, langs leuke dorpjes en buurtschappen. En niet onbelangrijk, ook langs heerlijke terrassen en restaurants. Onze favorieten routes? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
1. Ontdek Dijk en Waard Tour, ±22 km
Deze fietsroute verrast je met prachtige vergezichten. Tussendoor zijn er meerdere mogelijkheden voor een stop. Geniet van een lekkere kop koffie, een glaasje of een heerlijke lunch. Mocht je de tour te lang vinden, splits hem dan gewoon in twee keer. Fiets, ontdek, geniet én heb veel fietsplezier!
2. Tour de Kids, 18 km
Ontdek Dijk en Waard op je (kinder)fiets. Deze route start en eindigt in het Park van Luna in Heerhugowaard en gaat via een leuke landelijke route naar recreatiegebied Geestmerambacht. Het hoogtepunt van de route is de avontuurlijke speelplaats bij Geestmerambacht. Winter, lente, zomer of herfst: het is hier ieder seizoen goed spelen.
3. Stalletjes Route, ±26 km
Een mooie fietsroute om het charmante platteland en de ondernemers van gemeente Dijk en Waard te leren kennen. Stolpboerderijen, cultuurhistorie, nostalgische dorpjes, bijzondere plekken en gastvrije bedrijven zijn de rode draad van deze unieke fietsroute. Boeren, telers, winkels en andere ondernemers hebben vaak langs de weg een stalletje staan waar ze hun producten verkopen. Dus neem een tasje en kleingeld mee.
4. Expeditie Frisse Blik: Het Museum Kwartet, 35 km
Deze fietstocht langs vier musea (Kaasmuseum Alkmaar, Museum BroekerVeiling, Broek op Langedijk, Poldermuseum Heerhugowaard en Museummolen Schermerhorn) strekt zich uit over een route van zo’n 35 kilometer. Door deze afstand zorgvuldig te plannen als een dagvullend avontuur, blijft er voldoende tijd over om niet alleen de musea te verkennen, maar ook om te genieten van de verschillende bezienswaardigheden en de prachtige natuurlijke omgeving.
Je kunt vanuit elk van de vier musea vertrekken. Dit biedt een flexibele startoptie, afhankelijk van je locatie of voorkeur. Kortom, de ultieme fietstocht voor iedere natuur-en cultuurliefhebber!
5. Over de bodem van het meer, 27 km
Heerhugowaard, onderdeel van gemeente Dijk en Waard, kennen we tegenwoordig als een moderne, jonge, energiebewuste en ruim opgezette stad. Die uitstraling is echter pas de laatste jaren ontstaan.
Het is niet bij iedereen bekend dat Heerhugowaard is aangelegd op de bodem van een groot meer: de Zuiderwaard. Dat meer werd in 1631 drooggemalen voor akkerbouw. Heerhugowaard bleef daarna 300 jaar lang een agrarische gemeenschap die vooral bestond uit stolpboerderijen en groene landerijen.
Als we nu naar Heerhugowaard kijken beseffen we, dat in slechts een paar eeuwen tijd het landschap een complete metamorfose heeft ondergaan: van water naar boerenland en van boerenland naar een moderne stad. Deze fietsroute voert je langs de nog bestaande monumenten, die allemaal iets vertellen over deze ontwikkeling van Heerhugowaard.