Wintergasten in Noord-Holland

In de winter lijkt het Noord-Hollandse landschap verlaten. Een koude, barre wind blaast over de vlakke polders. In het bos ritselen de bladeren. In deze grijze wereld lijkt alles stil te staan. Niets is minder waar!

Geheimen van de winter
Deze maanden is Noord-Holland het domein van de wintergasten. Van heinde en verre komen duizenden vogels naar onze regio om te overwinteren. De ene nog zeldzamer en mooier dan de andere. Dus pak je verrekijker, vergeet je sjaal en handschoenen niet en ga op pad. 

Waar kun je welke wintergasten zien?

Duikers en zaadeters langs de kust
De kust trekt in de winter grote aantallen vogels. Ze dobberen op zee of struinen over het strand. Met een beetje geluk kun je een aantal bijzondere soorten zien.

Eenden en ganzen in de winterse polder
De polder staat bekend om de grote groepen overwinterende eenden en ganzen. En er is meer te ontdekken, richt je verrekijker op de natte weiden en brede sloten.

Wintergasten in bos en duin
Dankzij de grote variatie in landschappen (natte valleien, stuifduinen, struweel en bos) is er voor elke vogelsoort wel een geschikte plek te vinden. De broedvogels maken nu plaats voor de vogels uit het Hoge Noorden. Daar zitten een aantal fraaie soorten tussen.

Wintergasten in de tuin
Voor het spotten van wintergasten hoef je je huis haast niet uit. Een aantal vogels zoekt in de winter de steden en dorpen op. Hier vinden ze beschutting, warmte en voldoende voedsel om het seizoen door te komen.

Wintergasten in Noord-Holland

Datum
Donderdag 1 april 2021
(elke dag)