Schipper mag ik overvaren?

Fietsroute 44,5 km | Duur: ±4 uur
Startpunt
: NS station Castricum
Start knooppunt (knpt.): 22
Parkeren: gratis

Maak kennis met het waterrijke gebied in de omgeving van Castricum en Uitgeest. De Pontjesroute leg je niet alleen fietsend af, maar je gaat ook stukken met pontjes, waarvan je er twee zelf mag bedienen. Onderweg kom je langs natuurgebieden, dijken, molens, gemalen en dorpen als Akersloot en De Woude. Voor een hapje en drankje passeer je veel leuke plekken, maar er zijn ook mooie rustplekken om je zelf gesmeerde boterhammetjes op te eten. 

Castricum en Uitgeest
Vanaf station Castricum volg je de knooppunten (knpt.) 22-21-20-24-84 naar Uitgeest. In Castricum fiets je langs oude boerderijen via het vogelrijke polderlandschap naar het historische gedeelte van Uitgeest met vele monumentale huizen.

Krommeniedijk
Vervolg de route naar knpt. 87-88-89. Hier kom je twee zelf-bedieningspontjes tegen waarbij je je zelf naar de andere kant van de oever liert.

Spijkerboor
Vervolgens fiets je naar knpt. 59, naar het kleine dorpje Spijkerboor met slechts 188 bewoners. Daar staat het volgende pontje op je te wachten. Onderweg zie je dat de polders een stuk lager liggen dan het water, terwijl jij over de ringdijken fietst van de diepe droogmakerijen. Echt oer-Hollands.

De Rijp 
Nu is het nog een mooi tochtje fietsen, richting knpt. 61, naar het voormalige vissersdorp De Rijp, met haar sfeervolle historische dorpskern.

Graft en Westgraftdijk
Door het polderlandschap fiets je naar knpt. 62-58-57*-56, waar je de volgende pont tegenkomt. Een autoveer dit keer. 
* Voor een 5e pontje kun je bij knpt. 57 heen en terug fietsen naar De Woude.

Akersloot, Uitgeest en Castricum
Na een rustpauze op de pont, fiets je verder en volg je knpt. 55-54-02-01 naar Uitgeest. Je komt langs recreatieterrein Dorregeest, met ruim zicht op het mooie Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Via de Limmerkoog (knpt. 19) fiets je via 18-21-22 terug naar het NS station Castricum, met onderweg tal van molens te bewonderen.

De pontjes in de route
Knpt. 87: zelfbedieningsfiets- en voetveer Molletjesveer*, Krommenie-Wormerveer
Knpt. 89: zelfbedieningsfiets- en voetveer Oost Knollendam-Starnmeerpolder
Knpt. 59: fiets- en voetveer Jan Hop, Spijkerboor-De Rijp 
Knpt. 56: autoveer Akersloot-Schermerdijk
*  In de vaart van half april tot half oktober.
Alternatieve route: volg knpt. 90 en 91
Informatie over vaartijden van de pontveren zie www.voetveren.nl