SBB - Buitendag

Joepie het is Buitendag bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Een dag vol natuur pret! Er staan dit jaar verschillende activiteiten gepland. Aan welke ga jij meeDOEN? Maak een keuze of doe aan allemaal mee!

Zondag 19 januari 2020: Uilen
Regelmatig zijn de uilen in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer te horen. Als het begint te schemeren zijn de bosuilen aan de binnenduinrand te horen. Ontdek op deze Buitendag wat uilen eten, door een uilenbal uit te pluizen. De presentatie van de uilen in het buitencentrum geeft een kijkje in het leven van de uil. Knutsel zelf een uil en sluit de activiteiten af met een broodje bakken.

Zondag 16 februari 2020: CSI Schoorlse Duinen
Speciaal voor speurders: ontdek welke dieren welke sporen achter laten. Ook al zie je de dieren misschien niet, aan hun sporen weet je dat ze in de duinen leven. Versier je wandelstok en ga buiten op zoek naar dierensporen, maak een afdruk van een spoor in gips en sluit de activiteit af met het bakken van je broodje boven het vuur.

Zondag 15 maart 2020: Duinkonijnen
In de duinen leven konijnen. Je ziet ze niet vaak, omdat er niet zo veel konijnen meer zijn. Doordat we ieder jaar tellingen houden in het duin weten we hoe het met de konijnen in het duin gaat. Konijnen zijn belangrijke duinbeheerders. Ze graven holen waarin de Tapuit, een vogel zijn eieren legt. Ze vreten grassen en jonge twijgen waardoor er variatie ontstaat in de duinen. Wil jij ontdekken hoe de konijnen in de Schoorlse Duinen leven? Kom dan naar de buitendag. Doe de konijnenquiz, de konijnenrace, knutsel een konijn en sluit de dag af met het poffen van mais tot popcorn.

Zondag 12 en maandag 13 april 2020: Pasen
De paashaas is gezien in de Schoorlse Duinen. Zou hij eieren hebben verstopt? En wie is er nog meer druk met eieren in de Schoorlse Duinen? Volg het vogelspoor en vind onderweg de vogels en de vogelnesten. Knutsel je eigen paasmandje en ga op zoek naar de chocolade eieren. Inschrijven per tijdstip noodzakelijk vanwege het paaseieren zoeken.

Zondag 19 april 2020: Vogels
In de Schoorlse Duinen leven veel verschillende vogels. Ieder biotoop herbergt zijn eigen soorten. Ontdek welke vogels waar leven. En hoe je ze herkent. Door goed te kijken naar de bouw, de kleuren en het geluid van de vogels kan je ze op naam brengen. Welke vogels kan jij na vandaag herkennen? Knutsel zelf jouw mooiste vogels, doen de vogelquiz en zoek met de verrekijker naar de vogels in het duin. Je sluit de dag af met het poffen van mais tot popcorn.

Zondag 17 mei 2020: Lonken en Loeren
Alles draait om de voortplanting in de natuur. De dieren zetten alles in om een vrouwtje voor ze te winnen. De mooiste kleuren en geuren komen voorbij. Of juist een stevige wedstrijd om van je tegenstander te winnen. Ontdek hoe de dieren in de Schoorlse Duinen elkaar verleiden om te zorgen voor een nieuwe generatie.

Zondag 21 juni 2020: Dino’s in de duinen
Informatie volgt

Zondag 19 juli 2020: Beleven en overleven in de Schoorlse Duinen
Hoe overleef je de natuur? Met water natuurlijk! In de duinen vind je perfect drinkwater. En voor jullie kids… je leert hoe je er kunt overnachten en je maakt je eigen pijl en boog.

Zondag 16 augustus 2020: Bijen
Bijen verzamelen nectar om honing van te maken. Ze zijn onmisbaar bij de groei van fruit en… bij het maken van snoep! Hey kids, gaan jullie mee op zoek naar de bijenkoningin? Als we haar hebben gevonden DOEN we de bijendans.

Zondag 20 september 2020: Spinnentijd
Door de dauw op de draden zijn in september de spinnenwebben extra goed te zien. Vandaag, op deze Buitendag, duik je in de wereld van spinnen en maken de kids hun eigen spinnenweb.

Zondag 18 oktober 2020: Kabouterbos vol paddenstoelen
Het is herfst. Kijk om je heen en je ziet het bos vol staan met paddenstoelen. Ook kabouters genieten daarvan! Kom je ook een herfstkijkdoos maken? En… je maakt ook nog een wandeling langs de schatkist van de kabouters en beleeft Kabouter Zandkorrel weer een avontuur. Elk uur vertrekt de gids voor een paddenstoelenwandeling.

Zondag 15 november 2020: Egels
Help egels de winter door. Egels zoeken nu een warmplekje om te overwinteren. Help jij ze met het bouwen van een warme slaapplek in de Schoorlse Duinen? Ook thuis kan je egels helpen. Ontdek meer over het leven van de egel tijdens de buitendag. Knutsel je eigen egel en sluit da dag af met het poffen van je eigen popcorn. 

Zondag 20 december 2020: licht en duisternis
December, de donkerste dagen van het jaar. In deze stille, donkere tijd geeft mos het duin een groene laag. Elk uur start een wandeling met gids langs 50 kleuren groen: een mossenwandeling. Ook kan je kerstboomversiering knutselen met dennenappels. En voor de vogels dompelen we een dennenappel in het vet en rollen het daarna door de zaden. Vinden ze heerlijk!

SBB - Buitendag

Oorsprongweg 1
Schoorl

(072) 509 33 52

schoorlseduinen@Staatsbosbeheer.nl
bit.ly/2H7vkLq
Datum
zondag 20 september 2020
zondag 18 oktober 2020
zondag 15 november 2020
(meerdere zondagen dit seizoen)
Tijden

Vrije inloop tussen 11 uur en 14 uur. Einde dag 15 uur.

Deelname

Voor de Buitendag is er een speciale strippenkaart ontwikkeld.
Prijs: € 5,- (geldig voor 4 activiteiten tijdens de Buitendag)
Begeleiding van de kinderen heeft geen strippenkaart nodig.

Extra informatie
  • Betaald parkeren (10 - 19 uur).
  • Tijdsduur: 1-1,5 uur.
  • Geschikt voor mindervaliden.
  • Honden zijn aangelijnd welkom.